vineri, 16 noiembrie 2007

Inceputul punk-ului in Romania

Daca tot am scris cum a aparut punk-ul in general m-am gandit si cum a aparut la noi in tara pentru ca a avut o evolutie interesanta. Nu afirm ca as cunoaste toate miscarile punk incipiente din tara dar tind sa cred ca daca ar fi existat miscari puternice si in alte centre decat cele prezentate mai jos in mod sigur s-ar fi aflat. Asa s-a intamplat cu cele cateva orase de mai jos puternic legate intre ele si/sau cu organizatii din strainatate. Acest studiu nu se pretinde a fi exhaustiv si repet nu exclude existenta si a altor grupuri punk in Romania.
De asemenea in randurile de mai jos vreau sa ma ocup exclusiv de scena punk postpunk si hardcore fara a mai mentiona unele incercari alternative cum ar fi proiectele lui Chifiriuc, Timpuri Noi, Florian din Transilvania si altii care au fost protopunkistii Romaniei fara a avea insa prea multe legaturi cu miscarea DIY.
Nu se poate face o istorie a punkului fara a tine cont de unele locuri sau cluburi care au polarizat in jurul lor o serie de adepti care au constituit rind pe rind parte din diferitele etape ale acestui curent cu multe fatete.La sfarsitul anilor ’70 si pana la mijlocul anilor ’80 a izbucnit in Anglia asa-numitul curent „street punk” sub directa influenta a unor grupuri americane si britanice ca Stoogies Television The New York Dolls David Bowie Siouxie and the Banshees prin reprezentanti ca nemuritorii Sex Pistols Clash Buzzkocks The Damned UK Subs The Specials sau mai recentii The Exploited si GBH. Genul a prins si la unele mari nume ale Heavy Metal-ului cum sint Iron Maiden sau AC/DC influentele punk putand fi resimtite pe albumele de debut ale acestor formatii. Acest curent a prins foarte repede radacini in imediata noastra vecinatate in Yugoslavia tara ce traia pe deplin avantajele comunismului liberal al lui Tito. Aici in anii ’80 s-a dezvoltat un curent punk formidabil ce a condus la o cultura underground iesita din comun intrecand in sfera aceasta multe tari capitaliste din acea perioada. Formatii ca Pekinska Patka Kud Idijoti Pankrti Party Brejkers PsihoModoPop Elektricni Orgazam EKV sau Sarlo Akrobata numindu-se trupe de „garage” au facut istorie in materie de punk underground.
In muzica din Timisoara influenta yugoslava s-a manifestat pe toate planurile de la genul folcloric la Lepa Brena de la Bjelo Dugme si Divlija Jagode pana la domeniul care ne intereseaza pe noi punk.
Pe la inceputul anilor ’80 in cartierul timisorean Plopi exista o grupare care parca nu mai voia sa inhaleze de la yugoslavi nici muzica populara nici cea usoara nici rock-ul progresiv ci s-a orientat spre punk.
Gasca lui „Batranu’” a fost prima grupare punkista din Romania care a putut sa existe in inchistata societate comunista datorita faptului ca „Plopi” este o zona foarte izolata de oras practic un sat separat. Muzica punk si-a infipt deci radacinile in Romania incepind cu periferia Timisoarei. In nici un caz nu putem inca vorbi de o ideologie punk autohtona. Pentru aceasta vor trebui sa mai treaca inca niste ani buni pina la venirea celui de-al doilea val punk. Cei din Plopi erau „doar” niste tineri care ascultau „altceva”.
Gasca Batrinului in cativa ani s-a destramat. Unii si-au intemeiat familii si preferau sa asculte punk in intimitatea habitatului lor, altii mai aventurieri sau mai doritori de libertate au fugit din tara.
Prin ’85-’86 a urmat gruparea din „Piata Unirii”. Gruparea lui „Branduse” si a lui „Pichi”.Ei au fost primii care au avut de-a face cu asa-numitul conflict dintre metalari si punkisti, si unii si altii avand locul de intalnire in plin centrul orasului. Nu se stie exact care sunt radacinile acestui conflict dar tind sa cred ca si acesta a fost importat din Yugoslavia.
In paralel prin liceele timisorene aparusera grupuri grupuri de punkisti dar acum avem de-a face cu un fenomen ciudat. Aceste grupuri cum ar fi cel de pe „Bulevardul Cetatii” sau din „Calea Girocului” erau de fapt o mixtura muzicala care erau catalogate din exterior -in special de metalari- drept punkiste. Ei erau ascultatori de Depeche Mode Sex Pistols Ramones DAF sau Cure se imbracau cu paltoane negre bocanci si afisau freze gen „Smith”. S-au creat astfel doua zone: una a metalistilor in Piata Traian si alta a „punkistilor” in Piata Unirii, zone absolut interzise celeilalte grupari. Locurile conflictelor deschise erau patinoarul unde se mergea la „agatat” si ’Balurile bobocilor’ ale liceelor unde pentru o melodie Depeche Mode DAF Iron Maiden sau AC/DC grupurile opozante se bateau pana la epuizare.Si acuma se mai pot citi zgariate pe unele cladiri lozincile unora impotriva celorlalti. In aceasta vreme muzica rock romaneasca era dominata de formatiile Iris Holograf Celelalte Cuvinte sau Compact iar din muzica metal straina se asculta Iron Maiden Scorpions Helloween Dio Wasp Manowar…
Cea mai solida grupare de punk a aparut pe la sfarsitul anilor ’80 in cartierul „Tipografilor” gruparea lui Nexantes Borneo Malonyai Ceausoglu Ariciu Sandu Sarac Lipan si altii. Ei aveau o ideologie definita, erau punkisti (in adevaratul sens al cuvintului) si nu depechemodari. Se adunau prin garaje sau beciuri si ei au fost cei ce au incercat primii si cate ceva cu chitarile dar nu prea mult pentru ca amplificatoarele erau scumpe si de negasit. Noroc ca Ariciu se pricepea la transformatul radiourilor vechi in amplificatoare.
A urmat si schimbarea de sistem revolutia (sau cum i s-o mai fi zicind azi). Grupul din „Tipografilor” prin adunarile succesive din „Piata Libertatii” (care s-au realizat fie prin lipire de afise fie prin transmitere a informatiei din gura in gura) a infintat „Miscarea Underground Timisoara” (UGTM). Acesta a fost momentul in care in miscare au aparut o multime de figuri noi, oameni care ascultau muzica underground dar nu se cunosteau intre ei.
Prin ’90 s-a reusit legalizarea miscarii la primarie (cu stampila Consiliului Judetean Provizoriu deh erau vremuri revolutionare) ca societate culturala nonprofit cu carnete de membru cu personalitate juridica si statut intern! Daca ne intoarecem putin in timp la mentalitatea acelor ani aceasta realizare este absolut remarcabila. Acum unora li s-ar parea bizar ca o grupare punk anarhista s-a inregistrat la autoritati dar trebuie luat in considerare contextul vremii adica faptul ca numai asa se putea obtine un spatiu pentru manifestatii culturale si numai asa se putea ajunge la sprijin financiar. Trebuia sa se actioneze „sub acoperire” (erau asadar un soi de underground under cover). Dorinta lor majora era de a obtine un spatiu si finantare de la stat pentru a infiinta un club underground in genul squat-urilor occidentale. Nu uitati ca era inceputul anului 1990!
Din incercarile artistice precedente a rezultat si un mic grupulet punk cu Nexantes Motisan Mashi si Tzava care cantau pe radiouri vechi si pe tobe mai mult sau mai putin improvizate cu un sound de punk-rock gen Sex Pistols/UK Subs. Acest grupulet a fost prima trupa punk din Romania care odata cu venirea lui Lori va lua numele de HAOS. Componentii trupei care au plecat odata cu trecerea timpului au infiintat la randul lor formatii care acum sunt foarte cunoscute pe scena romaneasca. Singurul din componenta initiala care a ramas si la ora actuala in trupa este Lori. Textele erau acide si se mulau pe vechile idei punk:
Teatrul merge inapoi/
Din jocul intamplarii rasar papusi-eroi/
Timpul se scurge exponential/
Viata ne satisface doar partial/
Cohorte imense de lideri criminali/
Sefi de partide cruzi debili mintali.
Se voia tragerea la indigo a ideologiei miscarii punk britanice din anii ’70.
Asadar in 1990 prin largirea grupului din „Tipografilor” a aparut Miscarea Underground din Timisoara care se strangea la cafeneaua PNT din „Piata Libertatii” nu din vreun motiv ideologic anume -cu toate ca Timisoara era anti FSN-ista deci (si) taranista- ci pur si simplu pentru ca turcul Ali facea o cafea la nisip tare buna si ieftina
La inceput s-a cochetat cu aripa tanara a taranistilor prin intermediul carora si cu ajutorul lui Ali (fost hipiot) au primit drept spatiu tot subsolul sediului PNT, un fost depozit plin cu gunoi si cu reziduuri de tot felul. Drept pentru care s-au inhamat la o munca sisifica. Lucrau in salopete cate 6 ore pe zi si in timp de o luna au scos ’la lumina’ aproximativ zece camioane de gunoi. Au spart si unele ziduri si pana la urma a iesit o chestie acceptabila. Asa a aparut primul club autonom de underground. Acesta a fost un lucru bun pentru ca efortul depus pentru o idee i-a unit foarte mult. De atunci, in constiinta oamenilor interesati de fenomenul underground a ramas denumirea de „Grupul de la PNT”. Acest oameni au fost: Nexantes Ceausoglu Borneo Lori Sandu Sarac Malonyai Lipan Tzava Masi Motisan Ariciu’ Mani Boje Perce Bobo Apachu’Pityu…si multi altii.
Clubul Underground de la PNT a inceput sa functioneze de-a binelea. Se tineau seri punk, discutii, a devenit sala de repetitii si pentru cea de a doua trupa punk care a aparut formatia lui Mani Nexantes (care intre timp plecase de la HAOS) Ariciu si Relu care mergea pe genul punk psychedelic gen Joy Division/Sonic Youth trupa care mai tarziu va lua numele de UMBRE ZIDITE..
In aceasta perioada au facut cunostinta cu Miscarea Underground din Timisoara si unii dintre cei interesati de punk din alte orase. Roco si Albert au polarizat in jurul lor un grup punkist in Craiova oras unde vor mai apare apoi niste oameni inteligenti ca Tase sau Gica si o puternica grupare anarhista. In acelas timp tot datorita legaturilor de prietenie apare la Resita grupul punkist al lui Nemes (RIP) Bert si Gabi.
Clubul de la PNT a tinut cam un an dupa care tara indreptadu-se pe cel mai scurt drum spre societatea de consum partidul i-a dat afara si a inchiriat spatiul unor chinezi care l-au transformat in restaurant.
Anul 1992 este unul de status quo aducand doar intarirea trupelor existente. In ’93 prin plecarea lui Relu din trupa lui Mani si Ariciu se pun bazele primei formatii de gruft gothic care se va chema ARC GOTIC.
Tot in acest an se pun bazele mai multor trupe in tara: The Blockhead Breakers se formeaza dupa plecarea lui Nexantes din HAOS (unde revenise pentru o scurta perioada) impreuna cu Roco si Gica din Craiova. Formatia va lua ulterior numele de TERROR ART si va ajunge o cunoscuta trupa veterana de post punk in Romania.
La Brasov Attila „Ticke” Blaga fondeaza grupul PANSAMENT care activeaza cativa ani cu succes dupa care se transforma in NATION SLUM pentru cativa ani ca apoi sa dispara definitiv din undergroundul autohton.
Tot anul 1993 este cel ce aduce si formatia ZOB care a fost de la inceput departe de ideologia punk underground cautand cu tot efortul sa se lanseze pe main stream. Timpul va dovedi si mai tare aceasta afirmatie. In aceasta perioada in locul lui Nexantes apare la HAOS un nou frontman in persoana lui Andrei Racolta, el venind aici dupa destramarea trupei de grindcore HADES.
Anul 1993 a fost foarte productiv pentru scena underground timisoareana tot acum facandu-si aparitia si Dacian Valcu un individ interesat (in prima faza) nu atit sa isi faca o formatie ci sa polarizeze cati mai multi oameni pentru a pune la punct un club. Asa ia fiinta intr-un spatiu acordat de „Universitatea Politechnica” clubul HTONIAN care timp de un an a insemnat TOTUL pentru scena si miscarea underground din Timisoara. Aici in fiecare joi se tineau concerte si party-uri cu muzica de genuri care pana atunci nu aparusera niciodata in vreo discoteca sau club: punk, noise, idustrial, alternative, punk, psychedelic, wave, gruft etc. Dupa un an, datorita reclamatiilor de tot felul si a unor persoane rauvoitoare, clubul a trebuit sa-si inchida portile.
In 1994 se formeaza si prima trupa care canta in mod clar New York old school Hardcore. Este vorba de ERA TICALOSILOR adunata in jurul lui „Judas” Tibi Flavius si Coacaza. Ei au adus o briza de aer proaspat in scena underground.
Tot in perioada asta se formeaza in jurul lui Floyd „Vita” Coco si Ovidiu trupa de alternative PSYCHO PAMPERS cu o existenta relativ scurta.
Pe post de club a fost folosita o sala a „Facultatii de Constructii” in care se organizau concerte si party-uri underground aceasta sala fiind practic continuatoarea clubuliui HTONIAN. Bine inteles acestea au avut loc tot datorita eforturilor lui Dacian si a unei maini de oameni care il ajutau in aceste actiuni. Trebuie spus ca in acest timp sculele de sonorizare erau jalnice si practic inexistente dar putinele trupe care existau se ajutau reciproc si puneau mana de la mana si rezolvau de o sonorizare ’cat de cat’. Aceasta solidaritate a fost esentiala pentru dezvoltarea scenei underground. Ajutorul reciproc continua sa existe si azi.
In 1994 s-a intamplat la Craiova un eveniment ciudat si controversat care a definit destul de clar pe viitor pozitia punk-ului la festivalurile romanesti. La „Casa Tineretului” s-a organizat un festival concurs unde printre alte trupe de rock sau metal (cum ar fi IRIS) au cantat si HAOS si TERROR ART. (Festivalul a fost organizat de Nikos Temistokles). Datorita proastei sonorizari si a neasigurarii de suficient spatiu celor doua trupe de punk (fiecare trupa avind ’parte’ doar de aproximativ 15 minute) o mare parte a publicului s-a revoltat pentru ca apoi reactionand la brutalitatea oamenilor de ordine sa izbucneasca un mare scandal cu varsare de sange destul de multa. Politia si-a facut aparitia si a retinut membrii celor doua trupe pe motiv de instigare la violenta…A doua zi in ziare membrii celor doua trupe apareau drept „satanisti”. Acesta a fost momentul cand cele doua trupe au hotarat sa renunte definitiv la festivalurile de tip concurs mostenire a unui trecut comunist.
In 1995 datorita unor divergente muzicale din HAOS Mashi si Tzava pleaca din trupa pentru ca impreuna cu Vita si Ovi din dezmembrata trupa PSYCHO PAMPERS sa puna bazele grupului IMPLANT PENTRU REFUZ. Acesta incepe cu un gen de new school hardcore pentru ca apoi sa aleaga mai mediatizatul drum al new metalului.
Tot in 1995 vin in oras doi timisoreni emigrati in Austria Ciorti si Zoli si infiinteaza un club numit SUB WAY. Din pacate clubul era prea mic pentru concerte live dar a adunat fantastic de multa lume. De aici il coopteaza HAOS pe Floyd din fosta PSYCHO PAMPERS si impreuna cu Andrei si Lori vor forma o componenta stabila a trupei timp de aproximativ opt ani.
Apoi apare pentru circa o jumatate de an clubul lui Malonyai din cartierul marginas Mehala. Dar datorita pozitiei lui nefavorabile si a deselor scandaluri cu smenarii de cartier clubul nu a avut o viata prea lunga si s-a inchis. Un singur concert live a avut loc aici si anume TERROR ART.
Prin intrarea in 1996 a lui Dacian si a altor cativa oameni in OSUT (Organizatia Studentilor din Universitatea din Timisoara) se obtin bani pentru un PA (pupitru de amplificare) si un spatiu in barul Universitatii. In fiecare vineri seara acest spatiu lua numele de Club PM 6 si urma aceleasi principii ca si HTONIAN. Este de remarcat faptul ca in afara de Clubul de la PNT si SUB WAY care era un club particular cluburile underground au functionat in incinta unor universitati.
La PM 6 au avut deci loc o serie de concerte in special de punk. Au fost aici HAOS TEROR ART ARC GOTIC ERA TICALOSILOR etc.
Cam tot prin aceasta vreme au inceput sa se miste si craiovenii organizand seria concertelor punk de la CANTINA LA MILOGU’.
Tot in acest an (1996) se formeaza o a doua formatie de atitudine in Craiova: ANTI PRO formatie post punk cu tente psychedelice cu texte foarte acide si sumbre.
Anul 1997 aduce cu sine mai multe lucruri remarcabile: acum vine pentru prima oara in Romania o formatie de punk straina si anume trupa UNDER THE GUN formata dintr-o mixtura englezo-belgiana. Concertul a fost organizat in subsolul Casei Tineretului din Timisoara si in deschidere au cantat TERROR ART si HAOS. Concertul a fost un succes total. Inchipuiti-va ce senzatie sa fii la un concert de punk cu o trupa engleza in conditiile in care in tara asta punkul era reprezentat doar de vreo cateva trupe si alea bine ingropate in underground.
Intre timp grupul celor inscrisi in OSUT s-a intarit si gradual prin acestia s-a reusit realizarea unui proiect si mai insemnat decat aducerea unei formatii straine la Timisoara: organizarea unui Festival Underground care sa mearga pe urmele vechilor idei punk. Aceasta se datoreaza in mare parte lui Dacian Valcu care a initiat ideea dar si colaboratorilor lui: Ovidiu Ciocan Horatiu Hot fratii Stoicanesti Craciun Andrei Racolta Lori Balla…In randurile de mai jos as dori sa citez prezentarea facuta de Dacian festivalului pentru a descrie ce a insemnat la inceput pentru ei organizarea acestuia si pe ce idei mergea.
„Nu conteaza decat un singur lucru: autoguvernarea morala.” Asa a inceput Festivalul cu cativa ani in urma si aceasta este de fapt esenta intregii actiuni. Autoguvernarea morala a fiecaruia dintre noi inseamna incredere reciproca prietenie solidaritate- idei de baza ale Fetivalului Underground. Autoguvernarea morala face sa nu vrem si sa nu avem nevoie sa incheiem contracte sa nu vrem si sa nu avem nevoie de manageri (sau impresari).
„Do it yourself” „direct action” „squat” erau cuvinte inexistente pentru multi dintre oamenii de atunci. Timpul trecea iar Revolutia nu schimbase nimic. Trebuia facut ceva. Asa au organizat cu doar 100 de dolari primul Festival Underground Timisoara in 1997.
In principiu l-au legat de punk. De ce? Pentru ca punkul este unica miscare ce imbina laolalta muzica, cultura, protestul social si atitudinea. In esenta nu muzica era cea mai importanta ci ideea de a face actiuni impreuna, de a face cunoste, de a comunica unii cu altii, de a discuta despre problemele care ii framantau, de a se pregati pentru a riposta.
La inceput a fost greu: bani putini, probleme birocratice, lipsa legaturilor cu trupele din strainatate. Nu au realizat intodeauna tot ce si-au propus dar de la un an la altul Festivalul devenea tot mai puternic si se contura din ce in ce mai clar ca o actiune (miscare) de rezistenta. Publicul a fost tot mai numeros si din tot mai multe locuri din Romania si din strainatate. A fost atins unul dintre obiectivele principale: Festivalul a devenit „locul unde intodeauna gasesti un potential prieten…”
„…Avem nevoie de Festivalul Underground pentru a realiza vechile obiective: prietenie, solidaritate, comunicare iar Festivalul are nevoie de noi pentru a exista. Festivalul Underground a fost o dorinta si in acelasi timp un privilegiu pentru ca ne-a ajutat sa ne manifestam propria personalitate sa ne exprimam ideile si idealurile sa fim noi insine. Ne-a unit si ne-a dat increderea ca impreuna vom reusi…”
Acestea au fost deci ideile de la inceput. Nu vreau sa fac o istorie separata a Festivalui ci doar sa-l introduc acolo unde-i este locul in miscarea punk. Acest festival are viata neobisnuit de lunga, organizandu-se deja de 8 ani la rand dar ultimele 3 editii nu au mai insemnat aceiasi darurire ca la inceput datorita schimbului de generatii intre organizatori.
Datorita rasunetului pe care l-a avut Festivalul a adus la lumina cateva formatii de care nu auzise mai nimeni pana atunci. De remarcat este ca aici au fost invitati si „punkistii” ZOB care datorita atitudii lor prea zeflemitoare au fost scosi de pe scena cu sticle. De atunci orasele Timisoara si Craiova au devenit pentru ei interzise din punct de vedere muzical-underground
Tot in 1997 membrii Miscarii Underground in frunte cu Dacian Valcu au reusit sa puna (pentru o scurta vreme) bazele unei case de discuri underground: Htonian Records care a reusit sa editeze cateva albume: ARC GOTIC RADICAL DIN CAL sau cele doua compilatii ale festivalului UNDERGROUND TIMISOARA FEST. De remarcat ca studioul a functionat in casa lui Dacian pe care a pus-o in totalitate la dispozitia mai multor trupe pentru repetitii.
Prin ’98 a aparut o alta trupa de punk in Timisoara formatia fratilor gemeni GURANI iar in Bacau formatia SCANDAL (mai nou Manifest).
GURANII au propagat o muzica old school punk dar cu textele cele mai radicale de pana atunci. Ei s-au implicat trup si suflet in tot ceea ce a insemnat miscarea punk, au lucrat prin Germania pentru a strange bani si-au cumparat scule de muzica bune si practic au sustinut cu aceste scule tot ce avea sa se intample pe plan DIY in Timisoara. Tot ei au reusit sa faca rost de un spatiu, un fost restaurant dezafectat la Bastion in Timisoara, unde s-au tinut numeroase concerte punk si hardcore.
In acest timp s-au intensificat legaturile cu organizatiile din strainatate venind la Timisoara tot mai multe trupe DIY: HITMAN (Yu) CONCRETE WORMS (Yu) ARGIES (Ar) CZOLGOSZ (USA) MOLOTOV COCKTAIL (USA) formatie care a evoluat la celebrul CBGB’s L’ART A TATOUILLE (Fr) PROSECTURA (Hu) DIE KUHENSPIONEN (D) ANTI-X (D) etc etc etc.
A mai fost colaborarea cu TPN (Tinerii Prieteni ai Naturii) organizatie ecologista internationala din Timisoara si actiunile organizate in cadrul Zilei Pamantului Food not Bombs cand s-a iesit in strada si s-a impartit mancare saracilor actiune urmata de un concert.
In Bucuresti singurul om care a inteles ca ar trebui urmat exemplul timisorenilor a fost Florin Marica producator la emisiunea Rockada. Acesta fiind de fata la festivalurile underground precedente a reusit sa adune intr-un concert la Fire Club formatiile cele mai reprezentative ale momentului: HAOS TERROR ART si SCANDAL reprezentand trei puncte cardinale diferite Timisoara Craiova si Bacau. Din pacate a iesit un fiasco, publicul a fost agresat de catre oamenii de ordine, interviurile date de catre trupe postului Atomic au fost cenzurate.
In 2002 punkul timisoarean a urcat si pe mainstream dar nu orice fel de mainstream ci pe scena Tearului NATIONAL din TIMISOARA unde formatia GURANII si ANDREI del la HAOS au interpretat coloana sonora LIVE! in piesa de teatru EU CAND VREAU SA FLUIER FLUIER de ………………in regia ……… cu piesele celor doua formatii.Tot in 2002 din initiativa unui american a luat fiinta in Timisoara Centrul Cultural INCA care si-a propus sprijinirea miscarii underground a artelor contemporane. Dupa infiintare aici s-au tinut numeroase concerte. Aici s-a focalizat recent scena underground timisoareana s-au pus scule mana de la mana si s-a asigurat o sonorizare acceptabila. A fost posibila promovarea noilor formatii autohtone de punk LOS POGOS CRITICA RADICALA sau NO MAN’S BAND
Dupa izbucnirea razboiului din Irak in 2002-03 punkistii din Craiova si Timisoara au fost primii care au initiat manifestari impotriva razboiului prin demonstratii impartire de mancare saracilor si concerte tematice…anti razboi.
La INCA continua sa se organizeze aproape saptamanal concerte cu formatii straine parctic, acest loc devenind unul din popasurile regulate ale unor formatii underground de pe toate continentele aflate in turneu: ARGIES (Ar) CZOLGOSZ (USA) MOLOTOV COCKTAIL (USA) TRAGIC VISION (D) BARACKCA (Hu) LECSAPUNK (Hu).
Tot aici s-a tinut in 1 noiembrie 2003 aniversarea a 13 ani de existenta a primei formatii de Punk din Romania: HAOS.
Se mai poate spune ca punkul romanesc a fost cunoscut si in alte tari datorita concertelor si turneelor prin Europa ale formatiilor TERROR ART HAOS GURANII CRITICA RADICALA sau NO MAN’S BAND.
Foarte importanta este si initiativa lui TUDOR-X din Sibiu care a realizat prima pagina de web a miscarii punk din Romania unde si-a propus sa stranga la un loc cat mai multi oameni care asculta muzica punk si incercarea lui de reabilitare a punkistilor autohtoni care in ultimii ani devenisera un fel de paria pe plajele litoralului romanesc sau pe la festivalurile din tara. Aici s-a incercat si adunarea tuturor formatiilor de punk din tara cu biografii mp3-uri fotografii pentru cunoasterea acestora intre ele si de catre publicul ascultator de punk.
Nu mai putin importanta este activitatea lui TAVI in Timisoara prin al sau Distro GLUGA NEAGRA unde se pot gasi foarte multe informatii despre trupe anarcho punk din toate tarile lumii formatii care ajung foarte greu spre un auditoriu larg, cartile si colectia de articole depre activitatea anti WTO sau despre viata unor revolutionari clasici. Fanzinele FACETI CEVA si REVOLTA editate de catre acesta activitatea manageristica a acestuia de a aduce cat mai multe formatii in Romania sunt lucruri demne de apreciat. Dar poate cea mai importanta actiune a lui TAVI a fost organizarea adunarii din PADUREA VERDE de langa Timisoara intre 9-15 iunie 2003 a NO BORDER CAMP-IMPOTRIVA GRANITELOR, actiune care s-a tinut in mai multe orase europene printre altele si GENEVA. Au avut loc discutii, proiectii de filme, manifestatii, concerte si actiuni ecologiste de curatare a Padurii Verzi. Au participat tineri din Austria Germania Anglia Elvetia Irlanda Israel Polonia Grecia SUA Serbia Maroc Australia Romania.
Toate acestea arata ca miscarea anarcho-punk moderna a luat alte dimensiuni fata de ce a fost initial acum ideologia punk este strans legata de ecologie a iesit din teribilismul de acum 5-6-7 ani punk nu mai inseamna doar niste simple concerte sau alcool droguri sau huliganism ci o atitudine protestatara militanta inteligenta. Prin Punk ma refer bineinteles la genurile actuale ale acestei muzici post punk punk-rock ska-punk hardcore-punk crust-punk etc.
Scena punk in Romania a existat inca de la inceputul lui 1990 iar miscari punk au fost inca din anii ’80. Aceasta este o realitate poate mai putin cunoscuta dar nu trebuie neglijata si subapreciata. Au existat „giguri” in cluburi obscure iar publicul a fost destul de numeros in unele orase. Au existat trupe de „garage” care la repetitii si concerte isi imprumutau sculele. Sursa de intrare a fost Yugoslavia de unde prin Timisoara s-a imprastiat in alte orase din Romania.

3 comentarii:

zazulina spunea...

te-ai documentat nu gluma :D
asa..bravo bravo...macar tu tii minte melodiile si tot ce scrie acolo =))

Brushvox spunea...

Documentat articol, felicitări.
În ceea ce mă priveşte, n-am dispărut. După Nation's Slum (aşa se scrie corect) am luat o pauză...dar am avut câteva proiecte (Veşti Proaste, the Spoiled Jerks, etc) şi dacă nu intervine şi anul acesta ceva, noul proiect, ROPE OF HOPE o să se pună în mişcare, albumul este aproape finalizat.
http://brushvox.wordpress.com/

Dan "Cluster" spunea...

nice....luata direct de pe forum: http://www.metalfan.ro/forum/topic595.html#63891