vineri, 16 noiembrie 2007

Interactia Punk-ului cu alte genuri muzicale

Multe stiluri au inceput ca fiind subgenuri ale muzicii punk dar acum apartin genurilor diferite. Cateva dintre aceste grupuri au pastrat relatii bune cu punkistii, dar altii au un comportament ostil.
Subgenul aparut pe la sfarsitul anilor’60 (skinhead) a inceput sa dispara prin anul 72, dar a reinviat pe la sfarsitul anilor ’70, mai mult din cauza influentelor punk. Asta a dus la dezvoltarea punk-skinheads si a clasei muncitoare bazata pe miscarea “Oi!”. In schimb, soul, ska si reggae, populare in randul skinhead-zilor traditionali, au influentat foarte mult muzica punk. Punkistrii si skinhead-zii aveau atat relatii rele cat si de prietenie, depinzand foarte mult de circumstantele sociale, perioada de timp sau a localizarii geografice.
Punk-ul si hip-hop-ul au inceput sa fie combinate deoarece ambele genuri au aparut cam in acelasi timp in New Yourk. Unii MC-ii se autoproclamau punkisti, si unii “fashion punks” preferau hainele hip-hop. Malcom McLaren a jucat un rol atat in scena punk cat si in cea hip-hop in Marea Britanie. Cel mai recent, hip-hop-ul a influentat unele trupe de punk sau de hardcore, cum ar fi Blaggers I.T.A., Biohazard, The Transplans sau Refused.
Punk-ul si heavy metal-ul au avut similaritati inca de la aparitia punk-ului iar scena metal a anilot’70 din punct de vedere instrumental s-a dezvoltat o data cu protopunk-ul. Trupa de glam rock The New York Dolls a fost profund influentata de moda timpurie a punk-ului si a influentat la randul ei look-ul subgenului glam rock. Alice Cooper a fost un fondator al modei si a muzicii atat punk cat si metal. Motorhead, de la lansarea primului lor albun in 1977, au contribuit la popularitatea scenei punk, iar cantaretul Lemmy este un mare fan al muzicii punk. Subgenurile punk-ului ca metalcore, grindcore, punk metal sau crossover thrash au fost foarte mult influentate de heavy metal. Noul val britanic de heavy metal au influentat stilul UK28, iar hardcore-ul a influentat la inceput trash metal-ul la trupe precum Metallica sau Slayer; si prin reprezentare a influentat si death metal-ul si black metal-ul. Grunge-ul a rezultat in mare parte din fuziunea de punk si stilurile metal din anii ’80. Oricum, au existat mute conflicte intre cele 2 tabere. In special, mainstream-ul metal-ului a aratat ca nu iubeste punk-ul. Hardcore-ul si grunge-ul au dezvoltat in parte o reactie impotriva metal-ulul care era foarte popular in anii ’80.
Industrial-ul a avut cateva legaturi cu punk-ul in materie de muzica haine si atitudine.
In vremea cand era in culmea succesului, punk-ul a facut fata neplacerilor si violentei din partea publicului general si a membrilor altor subculturi. In UK, punkistii erau tot timpul angajati in certuri cu Teddy boys, cu greaser-ii si cu bikerii. Erau, de asemenea, dusmanie si intre punkisti si neo-romantici (un fel de glam rock din anii ’70). In Statele Unite, punkistii trebuiau sa faca fata abuzurilor redneck-ilorsi a altor grupuri de extrema dreapta cum ar fi “puterea alba a skinheads-ilor”. In Suedia, raggare-ii(persoane care cauta sa abia contact sexual cu cineva) ii atacau adesea pe punkisti.

Niciun comentariu: